IKI ry:n vuoden 1998 vuosikokous

Pöytäkirja Internet-käyttäjät ikuisesti - IKI ry:n vuosikokouksesta, joka pidettiin helmikuun 19:n päivänä alkaen kello 18 Espoossa Koulutuskeskus Dipolin salissa 4A.

Läsnä olivat: Tero Kivinen (1), Hannu Aronsson (2), Kenneth Oksanen (3), Heikki Suonsivu (4), Timo Rinne (5), Pekka Järveläinen (16), Janne Snabb (29), Janne Liimatainen (37), Lars Wirzenius (70), Simo Muinonen (82), Juha Virtanen (101), Markus Åberg (118), Tommi Oksanen (209), Lasse Sundström (212), Juha Autero (347), Antti Nyyssönen (434), Tatu Jaakkola (573), Pekka Haavisto (738), Kari Hurtta (744), Teemu Hukkanen (758), Mikko Kinnunen (787), Ola Ollikainen (844), Ilkka Tammela (964), Tuomas Elenius (1033), Tero Åvall (1169), Kristoffer Nyberg (1211), Timo Raita (1519), Jari Suosilta (1712), Jukka Iivonen (1781), Aleksi Ceder (1870), Tommi Linnakangas (2421) ja Juha Ylitalo (2627).

Heti alussa yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Aronsson pyysi että vaikka toimintaamme kuuluukin sähköisen viestinnän edistäminen, niin voisimme sopia, että tämän kokouksen ajaksi sammuttettaisiin kännykät tai laitetaan ne ainakin äänettömäksi kokouksen ajaksi.

1§ Kokouksen avaus.

Hannu Aronsson avasi kokouksen kello 18:13.

2§ Kokouksen järjestäytyminen

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Lasse Sundström Timo Rinteen ehdotuksesta. Sihteeriksi valittiin Tero Kivinen Hannu Aronssonin ehdotuksesta. Timo Rinne ehdotti pöytäkirjan tarkastajiksi Juha Auteroa ja Pekka Järveläistä, jotka toimivat myös ääntenlaskijoina. Heidät valittiin tehtäviinsä.

3§ Laillisuus ja päätösvaltaisuus.

Sääntöjen mukaan kokous pitää kutsua koolle 7 vuorokautta ennen kokousta yhdistyksen ilmoitustaululla olevalla kutsulla sekä yhdistyksen sähköiselle postituslistalle lähetetyllä viestillä. Kutsu on lähetetty sähköiselle postituslistalle 5.2.1998 ja ilmoitustaululle kutsu laitettiin 11.2.1998.

Sääntöjen mukaan kokous on päätösvaltainen jos se on laillisesti koollekutsuttu.

Todettiin kokous laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Tero Kivinen esitti tässä vaiheessaä kysymyksen kuinka moni läsnäolijoista tietää missä IKI ry:n virallinen ilmoitustaulu on? Koska suurin osa ei tiennyt kertoi Tero Kivinen, että ko ilmoitustaulu on TKK:n päärakennuksessa TKO-labran käytävällä toisessa kerroksessa, Y249B:tä vastapäätä, Otadatan ilmoitustaulun vieressä.

4§ Kokouksessa noudatettavat menettelytavat.

Sovittiin kokouksessa noustaan seisomaan ja esitellään itsensä ennen puheenvuoroja.

Kenneth Oksanen huomattu, että kaikkien pitäisi laittaa nimensä mahdollisimman selvästi läsnäolijalistaan, jotta ei tulisi epäselvyyttä paikallaolijoiden nimistä, kuten aikaisemmin on tullut.

5§ Kokouksen esityslista.

Hyväksyttiin jäsenistölle lähetetty ja kalvolla esitetty esityslista kokouksen työjärjestykseksi.

6§ Vuoden 1997 toimintakertomus, tilinpäätös, tilikertomus ja tilintarkastajan lausunto.

Hannu Aronsson esitti vuoden 1997 toimintakertomuksen (liite 1) ja Kenneth Oksanen tilinpäätöksen, tilikertomuksen ja tilintarkastajien lausunnon.

7§ Tilinpäätöksen vahvistaminen.

Vahvistettiin vuoden 1997 tilinpäätös.

8§ Vuoden 1996 hallituksen vastuuvapauden myöntäminen.

Myönnettiin vuoden 1996 hallitukselle tili- ja vastuuvapaus vuoden 1997 alkuvuoden osalta.

9§ Vuoden 1997 hallituksen vastuuvapauden myöntäminen.

Myönnettiin vuoden 1997 hallitukselle tili- ja vastuuvapaus vuoden 1997 osalta.

10§ Liitymis- ja jäsenmaksun suuruudet.

Päätettiin vuoden 1998 liittymismaksun suuruudeksi 140 mk ja jäsenmaksun suuruudeksi 0 mk.

Jäsenistöstä on tosin tullut kommentteja, että jäsenmaksua voisi nostaa 100%:lla. Tätä ehdotusta ei kutenkaan hyväksytty.

11§ Haittamaksun suuruus

Päätettiin vuoden 1998 haittamaksun ohjeelliseksi suuruudeksi 100 mk (aikaisemmin 50 mk). Perusteluna korotukselle oli se että lisäaliakset kuluttavat yhdistyksen arvokkainta resurssia, eli iki-koneen nimiavaruutta. Esim 1-kirjaimisista aliaksista on jo varattu 44%.

Rinne kommentoi, että nykyään 50 mk ei oikeastaan ole yhtään mitään ja 100 mk on sentään jo jotain. Lisäksi kukaan nyt ei varmaan ihan köyhdy jos lisäaliaksen haluaa. Tarkoitus on estää lisäaliaksien hupikäyttö.

12§ Toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Hannu Aronsson esitteli vuoden 1998 toimintasuunnitelman (liite 2).

Toimintasuunniteman esittelyn aikana kerrottiin että nyt iki:n jäsenrekisterin muutokset hoidetaan jo automaattisesti, jos jäsen muistaa salasanansa ja käyttää www-lomaketta. Valitettavasti aika monet jäsenet eivät muista salasanaansa. Pikaisen kättennostoäänestyksen jälkeen todettiin, että alle puolet paikalla olevista iki:n jäsenistä muisti oman ikisalasanansa. Auts.

Hannu Aronsson esitteli vuoden 1998 talousarvion (liite 3).

Jari Suosilta kysyi onko tuossa mitään mahdollisuutta tulla jotain yllättävää esim verkkokustannuksien osalta. Hannu Aronsson totesi että tämä budjetoitu summa on jo isompi kuin mitä tällä hetkellä maksetaan ja tuon rahasumman pitäisi riittää.

Jari Suosilta kysyi myös koska päästään siihen että päästään pyörittämään hommaa pelkästään koroilla. Hannu Aronsson vastasi, että luultavasti muutaman vuoden kuluttua voidaan jo päästä siihen ja vaikka nyt uudet liittymiset lakkaisivat kokonaan niin pystyisimme nykyisellä varoilla pyörimään yli kymmenen vuotta ja vasta sitten joutuisimme keräämään jäsenmaksun yhdeltä vuodelta, jolla voitaisiin sitten pyörittää toimintaa seuraavat kymmenen vuotta.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin ilman muutoksia.

13§ Yhdistyksen hallituksen valinta.

Valittiin yhdistyksen hallitukseksi vuodelle 1998 Hannu Aronsson, Tero Kivinen, Kenneth Oksanen, Tommi Oksanen, Timo Rinne, Jukka Partanen, Heikki Suonsivu ja Lars Wirzenius.

Päätettiin, että yhdistyksellä ei tänäkään vuonna ole toimihenkilöitä. Ylläpitotoimihenkilö oltaisiin voitu valita, mutta hommaan ei ole löytynyt vapaaehtoista tekemään ko työtä ilman palkkaa, joten hallituksen täytyy yrittää löytää joku jonka voisi suostutella kyseiseen hommaan.

14§ Tilintarkastajien ja heidän varamiestensä valinta.

Valittiin vuodeksi 1998 yhdistyksen varsinaisiksi tilintarkastajiksi Casper Lassenius ja Jukka-Pekka Iivonen sekä heidän varamiehiksi Kai Risku ja Janne Snabb.

15§ IKI-CA toiminnan aloittaminen.

Timo Rinne alusti IKI-CA toiminnan aloittamisesta kertomalla mistä on kyse.

Pikagallupin jälkeen todettiin että noin puolet läsnäolijoista käyttää PGP:tä ja likimain kaikki tietävät mikä PGP on.

Lasse Sundström kysyi, että millä PGP:n versiolla tullaan allekirjoitukset tekemään, eli PGP 5.0 vai PGP 2.6.3:lla. Rinne totesi, että hän ainakin aikoo käyttää PGP 2.6.3, mutta asiahan on täysin jokaisen avaimenhaltijan omassa harkinnassa.

Janne Snabb kysyi miksi ei käytettäisi uudempaa versiota, koska allekirjoitus CA PGP avain voi olla RSA avain ja sillä voi sitten allekirjoittaa myös uudella formaatilla olevia avaimia.

Simo Muinonen kysyi mistä tämä minimipituus 1024 tulee. Rinne vastasi, että sitä ei ole määritelty millään tarkemmalla tutkimuksella, mutta kun kerran yhdysvalloista saa luvan anomalla viedä 512 bittistä avainta ulos, joten mitähän sen tarkoittaa, kun vuosi sitten sai tuoda vain 300 jotain bittistä avainta.

Tämä 1024 on vain joku kohtuullisen turvallinen raja, ja jos tulevaisuudessa sitä ei pidetä turvallisena niin sitten avaimenhaltijat voivat itse päättää että se ei ole turvallinen ja siten kieltäytyä allekirjoittamasta omasta mielestään liian lyhyitä avaimia.

Hannu Aronsson totesi että noissa säännöissä on alussa aina mainittu perusperiaate, eli "Avaimenhaltijat eivät allekirjoita avaimia, jotka ovat pituudeltaan alle kullakin hetkellä yleisesti turvallisena pidetyn minimin." ja sen perässä sitten mitä se nykyään tarkoittaa "Avaimenhaltijat eivät allekirjoita alle 1024-bittisiä avaimia."

Tero Åvall kysyi kumpi versio kannattaa ottaa käyttöön jos nyt aloittaa, PGP 5.0 vai PGP 2.6.3. Wirzenius vastasi, että kyllä ja jatkoi sitten, että 5.0 versio on tullut kesällä ja se on vielä aika uusi ja 2.6.3 on ollut pitkään käytössä mutta siitäkin on löytynyt bugeja ihan lähiaikoina.

Tero Åvall jatkoi ja kysyi, että pitääkö avaimen olla jossain julkisessa avainrenkaassa, ennen kuin se voidaan allekirjoittaa. Rinne vastasi, että ihan sama miten toimitat avaimen avaimenhaltijalle, mutta henkilöllisyyden varmistaminen tehdään henkilökohtaisesti. Eli ei tarvitse olla avainrenkaassa vaan sen voi laittaa sähköpostitse ja iki ei myöskään toimita ko avainta automaattisesti minnekään. Iki ei myöskään jakele avaimia vaan avaimien jakeluun käytetään normaaleja avaimenpaveluja.

Tero Åvall kysyi vielä lisää, että suosittaako iki, että avain pitäisi vaihtaa säännöllisesti. Rinne totesi, että ei siitä ole ajateltu antaa suositusta, mutta mitä pitempään avain on olemassa sitä todennäköisempää on että se on joutunut jollekin muille. Rinne kertoi, että hänellä itsellä on oma allekirjoitusavain, jolla hän allekirjoittaa normaalit käytössä olevat vuosittaiset salausavaimet.

Aronsson totesi, että jos PGP:tä käyttää niin avaimet kannattaa lähettää avainrenkaisiin, koska silloin postiohjelmat voivat hakea ko avaimen automaattisesti.

Pekka Järveläinen kysyi, että onko se järkevää, että avaimenhaltija valitaan taas kalenterivuodeksi, josta aiheutuu ongelmia taas vuoden alun ja vuosikokouksen välisenä aikana.

Janne Snabb totesi, että koska allekirjoitus vaatii aina henkilökohtaista tapaamista, niin onko tarkoitus järjestää jonkinlaisia avaimenallekirjoitus tilaisuuksia, jossa avaimia voisi allekirjoittaa.

Rinne vastasi, että hän tulee järjestämään säännöllisiä tapaamismahdollisuuksia.

Jari Suosilta kysyi, että onko hallituksella mitään tietoa jäsenten maantieteellisestä jaosta.

Rinne vastasi, että jäsenet ovat kyllä hajautuneet ympäri maata ja kunhan toiminta lähtee käyntiin niin olisi varmaan kiva saada CA:ta muualtakin kuin Helsingistä.

Wirzenius sanoi, että pääkaupunkiseudulla on niin paljon populaa, että täällä on helppo saada PGP käyttäjiä kokoon. Tietysti jos matkustusbudjetti olisi riittävän iso niin voisimme lähettää CA:ita ympäri maata junalla.

Rinne totesi, että ei ole tarkoitus, että kaikilla maailmassa on IKI-CA:n allekirjoittama avain, vaan sen on tarkoitus toimia yhteyspisteenä ikin jäsenistön osalta.

Jari Suosilta ehdotti, että lisätään ohjeistoon kohta, että avaimenhaltijat esittäisivät aina raportin vuosikokouksessa. Timo Rinne kannatti. Lisättiin sääntöihin kohta

34§
Avaimenhaltijat esittävät raportin vuosikokoukselle toiminnastaan.
ja loput numerot numeroitiin uudestaan.

Päätettiin hyväksyä CA toiminnan säännöt ehdotetuilla muutoksilla.

16§ Yhdistyksen avaimenhaltijoiden valinta.

Valittiin yhdistyksen avaimenhaltijaksi numero 1 Timo Rinne. Valittiin yhdistyksen avaimenhaltijaksi numero 2 Lars Wirzenius.

17§ Muut esille tulevat asiat.

Rinne kertoi, että hänellä on nyt pieniä paperilappuja joissa on hänen PGP fingerprintti, eli jos joku haluaa allekirjoittaa hänen avaimensa niin tulkoon tämän kokouksen jälkeen katsomaan papereita.

18§ Kokouksen päättäminen

Lasse Sundström päätti kokouksen kello 19:49.



Lasse Sundström				Tero Kivinen
kokouksen puheenjohtaja			kokouksen sihteeri

Tarkastettu ja hyväksytty




Juha Autero				Pekka Järveläinen