IKI ry:n vuoden 1999 toimintasuunnitelma

Yleistä

Sähköpostin ikiosoite tarkoittaa sitä, että jokaiselle jäsenelle tehdään kaksi sähköpostiosoitetta. Toinen näistä voi esimerkiksi olla muotoa etunimi.sukunimi@iki.fi ja toinen lempinimestä tai käyttäjätunnuksesta johdettu tunnus@iki.fi. Kaikki ko. osoitteisiin tuleva posti ohjataan eteenpäin jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen. Jatketaan mahdollisuutta ostaa lisäosoitteita hallituksen määräämään hintaan. Osoitteita on tarkoitus antaa vain perustelluin syin, syyksi kelpaa esim tunnettu lempinimi.

WWW-ikisivu tarkoittaa palvelua, jossa URL:n http://www.iki.fi/tunnus (tunnus on sama kuin sähköpostiosoitteessa) takaa tulee http-found-redirect (http:n vastaus, joka kertoo asiakasohjelmalle, että tietoa ei löydy täältä -- katso uudesta osoitteesta).

Sähköpostin ikiosoite

Sähköpostin ohjaaminen eteenpäin tapahtuu normaaleilla postialiaksilla, eli jäsenen postilaatikko voi olla missä tahansa internet-postin tavoitettavissa. Ikiosoitteeseen ei sisälly mahdollisuutta lukea postinsa IKI ry:n koneista, ainoastaan postin ohjaus eteenpäin.

WWW-ikisivu

WWW-osoitteden edelleenohjausta tarjotaan kaikille aliaksille, sekä ilman alussa olevaa ~:ä että sen kanssa. Kyseiset osoitteet toimivat myös sekä isoilla että pienillä kirjaimilla (serveri ei välitä merkkien koosta).

Ikidomain

Jäsen voi saada iki.fi:n nimipalveluun oman koneensa siten, että se tulee nimelle alias.iki.fi. Ikidomain voidaan toteuttaa kolmella tasolla:
Pelkät NS-tietueet.
Iki.fi:n nimipalveluun laitetaan kaksi NS-tietuetta, jotka osoittavat jäsenen omassa koneessa ja jossain muussa koneessa oleviin nimipalvelijoihin.
A- ja MX-tietueet.
Käyttäjälle tulee oma A-tietue joka osoittaa käyttäjän omaan koneeseen. Lisäksi tarvitaan MX-tietue, joka osoittaa koneeseen, johon posti voidaan lähettää välitystä varten mikäli jäsenen oma kone ei ole tavoitettavissa. Posteja ei jonoteta iki.fi:ssä (liikaa turhaa kuormaa). Lisäksi jäsen saa halutessaan www.alias.iki.fi CNAME:n.
Pelkkä MX-tietue.
Iki.fi:n nimipalveluun laitetaan MX-tietue, joka osoittaaa jäsenen haluamaan koneeseen. Kyseisen koneen postiohjelman asetuksissa pitää huomioida se, että koneen pitää ymmärtää osoite alias.iki.fi paikalliseksi (lisäys sendmail.cw:hen tai Cw-riville sendmail.cf:ssä).

Eväitä hallitukselle

Hallitus ottaa kantaa IKI:n toimintaedellytyksiin vaikuttaviin yhteiskunnallisiin asioihin. Hallitus sijoittaa rahat parhaaksi katsomallaan turvallisella ja tuottavalla tavalla.

IKI PGP CA

Aloitetaan IKI:n oma PGP CA palvelu. Kyseistä palvelua hoitamaan valitaan pari vapaaehtoista jäsentä. Lisätietoja tästä löytyy ikitotuus numero 6:sta.

Ylläpito

Vuoden 1999 aikana olisi tarkoitus saada aikaiseksi mahdollisuus käyttää iki-salasanan sijasta iki-ca:n allekirjoittamaa jäsenen iki-osoitteella olevaa pgp-avainta jäsentietojen muuttamiseen.

Yhteistilaukset jne

Vuoden 1999 aikana tullaan varmaan järjestämään uusi T-paitatilaus, joskus vuoden loppupuolelle, tällä kertaa sen voisi yrittää suunnitella niin että paidat saisi ennen joulua. Lisäksi vuodelta 1996 jäänyttä käyntikorttitilausta voitaisiin yrittää saada aloitettua uudestaan.

Ohjeet

Ikitotuudesssa olleet sähköposti- ja news-ohjelmien konfigurointiohjeet on tarkoitus päivittää uusimpien versioiden mukaisiksi vuoden 1999 aikana.

Vuoden 1999 aikana on myös tarkoitus julkistaa iki-FAQ, jossa vastataan muutamiin yleisimpiin kysymyksiin iki:n osalta. Lisäksi iki:n www-sivut on tarkoitus uusia hieman selkeämmiksi ja paremmin jäseniä palveleviksi.

Muita mahdollisesti käyttöön otettavia palveluja

Hakemistopalvelut (X.500, whois etc)
Tehdä jäsenistä hakemisto, josta jäseniä voi etsiä eri tavoin (toteutuessaan tähän tulee samanlaiset piiloittamis mahdollisuudet kuin nykyisessä fingerissä. Oletusarvot ko piiloituksille kopioidaan fingerin vastaavista tiedoista).

<iki-hallitus@iki.fi>