IKI ry:n vuoden 1997 toimintasuunnitelma

Yleistä

Sähköpostin ikiosoite tarkoittaa sitä, että jokaiselle jäsenelle tehdään kaksi sähköpostiosoitetta. Suositeltavaa olisi, että toinen näistä olisi muotoa etunimi.sukunimi@iki.fi ja toinen lempinimestä tai käyttäjätunnuksesta johdettu tunnus@iki.fi. Kaikki ko. osoitteisiin tuleva posti ohjataan eteenpäin jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen. Jatketaan mahdollisuutta ostaa lisäosoitteita hallituksen määräämään hintaan. Osoitteita on tarkoitus antaa vain perustelluin syin, syyksi kelpaa esim tunnettu lempinimi.

WWW-ikisivu tarkoittaa palvelua, jossa URL:n http://www.iki.fi/tunnus (tunnus on sama kuin sähköpostiosoitteessa) takaa tulee http-found-redirect (http:n vastaus, joka kertoo asiakasohjelmalle, että tietoa ei löydy täältä -- katso uudesta osoitteesta).

Sähköpostin ikiosoite

Sähköpostin ohjaaminen eteenpäin tapahtuu normaaleilla postialiaksilla, eli jäsenen postilaatikko voi olla missä tahansa internet-postin tavoitettavissa. Ikiosoitteeseen ei sisälly mahdollisuutta lukea postinsa IKI ry:n koneista, ainoastaan postin ohjaus eteenpäin.

WWW-ikisivu

WWW-ikisivun toteuttamiseen on jo nykyisissä WWW-serverissä mahdollisuudet. Edelleenohjausta tarjotaan kaikille aliaksille, sekä ilman alussa olevaa ~:ä että sen kanssa.

Ikidomain

Jäsen voi saada iki.fi:n nimipalveluun oman koneensa siten, että se tulee nimelle alias.iki.fi. Ikidomain voidaan toteuttaa kolmella tasolla:
Pelkät NS-tietueet.
Iki.fi:n nimipalveluun laitetaan kaksi NS-tietuetta, jotka osoittavat jäsenen omassa koneessa ja jossain muussa koneessa oleviin nimipalvelijoihin.
A- ja MX-tietueet.
Käyttäjälle tulee oma A-tietue joka osoittaa käyttäjän omaan koneeseen. Lisäksi tarvitaan MX-tietue, joka osoittaa koneeseen, johon posti voidaan lähettää välitystä varten mikäli jäsenen oma kone ei ole tavoitettavissa. Posteja ei jonoteta iki.fi:ssä (liikaa turhaa kuormaa). Lisäksi jäsen saa halutessaan www.alias.iki.fi CNAME:n.
Pelkkä MX-tietue.
Iki.fi:n nimipalveluun laitetaan MX-tietue, joka osoittaaa jäsenen haluamaan koneeseen. Kyseisen koneen postiohjelman asetuksissa pitää huomioida se, että koneen pitää ymmärtää osoite alias.iki.fi paikalliseksi (lisäys sendmail.cw:hen tai Cw-riville sendmail.cf:ssä).

Ylläpito

Vuoden 1997 aikana olisi tarkoitus saada aikaiseksi mahdollisuus päivittää tietoja automaattisesti esim. sähköpostin tai WWW-lomakkeen kautta. Jäsenen tunnistaminen voidaan tehdä joko normaalilla käyttäjätunnus- ja salasanaparilla tai myöhemmin ehkä PGP-allekirjoitetuilla kirjeillä.

Yhteistilaukset jne

Vuoden 1997 aikana tullaan varmaan järjestämään uusi T-paitatilaus, joskus vuoden loppupuolelle, tällä kertaa sen voisi yrittää suunnitella niin että paidat saisi ennen joulua. Lisäksi vuodelta 1996 jäänyt käyntikorttitilaus pyritään saattamaan loppuun.

Ohjeet

Ikitotuudesssa olleet sähköposti- ja news-ohjelmien konfigurointiohjeet on tarkoitus päivittää uusimpien versioiden mukaisiksi vuoden 1997 aikana.

Muita mahdollisesti käyttöön otettavia palveluja

Hakemistopalvelut (X.500, whois etc)
Tehdä jäsenistä hakemisto, josta jäseniä voi etsiä eri tavoin.

<iki-hallitus@iki.fi>