IKI ry:n vuoden 1996 toimintasuunnitelma

Yleistä

Sähköpostin ikiosoite tarkoittaa sitä, että jokaiselle jäsenelle tehdään kaksi sähköpostiosoitetta. Suositeltavaa olisi, että toinen näistä olisi muotoa etunimi.sukunimi@iki.fi ja toinen lempinimestä tai käyttäjätunnuksesta johdettu tunnus@iki.fi. Kaikki ko. osoitteisiin tuleva posti ohjataan eteenpäin jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen.

Vuoden 1996 aikana tarjotaan jäsenille mahdollisuus ostaa lisäosoitteita hallituksen määräämään hintaan. Osoitteita on tarkoitus antaa vain perustelluin syin, syyksi kelpaa esim tunnettu lempinimi.

WWW-ikisivu tarkoittaa palvelua, jossa URL:n http://www.iki.fi/tunnus (tunnus on sama kuin sähköpostiosoitteessa) takaa tulee http-found-redirect (http:n vastaus, joka kertoo asiakasohjelmalle, että tietoa ei löydy täältä -- katso uudesta osoitteesta).

Sähköpostin ikiosoite

Sähköpostin ohjaaminen eteenpäin tapahtuu normaaleilla postialiaksilla, eli jäsenen postilaatikko voi olla missä tahansa internet-postin tavoitettavissa. Ikiosoitteeseen ei sisälly mahdollisuutta lukea postinsa IKI ry:n koneista, ainoastaan postin ohjaus eteenpäin.

WWW-ikisivu

WWW-ikisivun toteuttamiseen on jo nykyisissä WWW-serverissä mahdollisuudet. Edelleenohjausta tarjotaan kaikille aliaksille, sekä ilman alussa olevaa ~:ä että sen kanssa.

Ikidomain

Uutena palveluna vuoden 1996 aikana tulee ikidomainien mahdollisuus. Jäsen voi saada iki.fi:n nimipalveluun oman koneensa siten, että se tulee nimelle alias.iki.fi. Ikidomain voidaan toteuttaa kolmella tasolla:
Pelkät NS-tietueet.
Iki.fi:n nimipalveluun laitetaan kaksi NS-tietuetta, jotka osoittavat jäsenen omassa koneessa ja jossain muussa koneessa oleviin nimipalvelijoihin.
A- ja MX-tietueet.
Käyttäjälle tulee oma A-tietue joka osoittaa käyttäjän omaan koneeseen. Lisäksi tarvitaan MX-tietue, joka osoittaa koneeseen, johon posti voidaan lähettää välitystä varten mikäli jäsenen oma kone ei ole tavoitettavissa. Posteja ei jonoteta iki.fi:ssä (liikaa turhaa kuormaa). Lisäksi jäsen saa halutessaan www.alias.iki.fi CNAME:n.
Pelkkä MX-tietue.
Iki.fi:n nimipalveluun laitetaan MX-tietue, joka osoittaaa jäsenen haluamaan koneeseen. Kyseisen koneen postiohjelman asetuksissa pitää huomioida se, että koneen pitää ymmärtää osoite alias.iki.fi paikalliseksi (lisäys sendmail.cw:hen tai Cw-riville sendmail.cf:ssä).

Ylläpito

Vuoden 1996 aikana olisi tarkoitus saada aikaiseksi mahdollisuus päivittää tietoja automaattisesti esim. sähköpostin tai WWW-lomakkeen kautta. Jäsenen tunnistaminen voidaan tehdä joko normaalilla käyttäjätunnus- ja salasanaparilla tai myöhemmin ehkä PGP-allekirjoitetuilla kirjeillä. PGP-mahdollisuutta varten yhdistyksen pitäisi myös tarjota PGP-avainpalvelin jäsenille.

Kone

Iki.fi:n palvelinkone on tarkoitus päivittää vuoden 1996 loppupuolella tehokkaampaan. Sitä ennen pyritään kuitenkin tutkimaan mahdollisuuksia, että uusi kone saataisiin lahjoituksena.

T-paitatilaus

Järjestetään yhteistilaus T-paidoista, joissa on rinnassa jäsenen ikiosoite ja haluttaessa selässä Iki ry:n logo. Yhdistyksen ei ole tarkoitus tehdä tässä voittoa, vaan tarkoituksena on toimia yhteistilauksen järjestäjänä (maksut saadaan hoidettua kätevästi Iki ry:n tilin kautta viitesiirtoina jne).

Muita mahdollisesti käyttöön otettavia palveluja

Laajentaa fingeriä
Tarjota jäsenille mahdollisuus kertoa yhteystietonsa .plan:issa.
Hakemistopalvelut (X.500, whois etc)
Tehdä jäsenistä hakemisto, josta jäseniä voi etsiä eri tavoin.
PGP-avainpalvelin
Tallettaa jäsenten julkisia PGP-avaimia.

<iki-hallitus@iki.fi>